Etiketter

måndag 21 december 2020

TunaLulea-podcast: Per Nilsson



Hur det nu kommer sig så pratstunder med författare är inte det vanligaste inslaget i min jobbvardag - i synnerhet inte Live On Air på YouTube, tillsammans med Tuna-elever! Antagligen har jag missat målet något kopiöst under alla år men - med lite tur - har jag kanske ytterligare ett par år kvar för att försöka reparera skadan.

I vilket fall kom tomten tidigt det här året, i form av ett meddelande från Per Nilsson: han skulle gärna träffa 9a-killarna Jonathan och Hjalmar som hade gjort en riktigt bra TunaLulea podcast-episod efter att ha läst Pers ungdomsklassiker 'Hjärtans fröjd'.

Jag måste säga att jag var ganska så 'starstruck' inför denna YouTube-sändning men både Per och killarna bjöd på sig själva på ett sätt som gjorde att det hela blev en - ja - fröjd! Superkul, extremt intressant och som ytterligare en tänkbar guldkant så kan det kanske bli en uppföljning också: Per har faktiskt skrivit en fortsättning på sin succébok..!

Stort tack till Per och killarna - vi hörs och syns On Air!

P.S. Klart det skall gå bra att endast lyssna på visdomsorden; du hittar TunaLulea-podcast här - eller på Spotify! - och just denna episod skall du kunna dra igång direkt här nedanför.



torsdag 17 december 2020

Johan & Niilo: Marknadsföring!

Skall vi sälja plugget? Jamen! Såklart till eleverna, både till nya och 'gamla' - som skall känna att det inte är så tokigt att gå på Tuna - men det stannar inte där. Målgruppen är visst betydligt större än så.. 

Vi pratade också mycket om bowling, hör och häpna! Själv har jag aldrig tänkt på hur mycket bowling och utbildning har gemensamt men nu har Johan övertygat mig: det är snudd på likhetstecken mellan dessa två verksamheter. Mer bowling åt folket, både till unga och gamla!

Att synas på nätet? Det är egentligen inte valfritt längre - frågan är bara om man själv tar tag i detta och ser till att den publika portfolion blir en bra sådan. En sak är säker: gör man inte detta själv, så är det andra som gör det åt en och då har man inget att säga till om!

Vad skall då vara just vår grej, på Tuna? Trevliga elever, bra pedagoger? Javisst - och exakt så beskrivs kanske ytterligare tusen skolor. Det gäller att gräva aningen djupare och det här med 'mångfald' - ordet som faktiskt nämns på den tjusiga sajten Tunaskolan har - kan vara en bra utgångspunkt. Fast för egen del skriver jag inte det här ordet med stor bokstav :)

Titta in på TunaLulea-podden på Anchor - eller passa på och prenumerera genom Spotify! Värt snack borde du också kunna lyssna på direkt här nedanför. Just ja - god Jul på er alla, vi hörs nästa år och förhoppningsvis inte endast On Air!



torsdag 10 december 2020

TunaLulea-podcast: Det goda byggprojektet

Uppdatering: alla bilder på dom smaskiga byggen finns nu tillgängliga på nätet - ta en titt här! Du Tuna-elev, som inte har röstat: länken skall finnas för dig i Teams - annars kan du höra av dig till undertecknad!

Kan det möjligen finnas ett godare byggjobb än att bygga pepparkakshus?! Dessa byggen har blivit något av en klassiker på Tunaskolan och då skall eleverna såklart också rösta om de allra vassaste byggen!

Extra kul denna gång för att det blev ett ämnesövergripande arbete: beräkningarna hos Johan Beglund på NO/teknik och själva byggarbetet på hemkunskapen. Tidigare har eleverna kunnat beskåda mästerverken genom att titta in på hemkunskapen men - i dessa pandemitider - är det givetvis virtuella kanaler som gäller.

MiK-killarna Alvin och Albin från 9a passade på och frågade ut Johan om hur han blev insyltad i detta smaskiga byggjobb och nu finns också intervjun tillgänglig som ytterligare en episod på den berömda TunaLulea-podden. In med lurarna och lyssna - direkt här på sidan eller varför inte prenumerera och lyssna genom Spotify!


fredag 4 december 2020

TunaLulea-podcast: Hjärtans fröjd

Själv är jag inte riktigt säker på om Melissa officinalis - eller, om man så vill, citronmeliss lika med Hjärtans fröjd - verkligen funkar på alla sätt som beskrivs i Per Nilssons klassiska ungdomsbok med den hjärtvärmande titeln. Att Hjärtans fröjd är skön, det håller jag däremot definitivt med om, precis som läsupplevelsen av boken!

Hur kom det sig att MiK-killarna Hjalmar och Jonathan plockade upp just denna bok? Jamenvisst, ett par ex låg ju i klassrummet men jag måste erkänna att dom var aningen undanskymda där på fönsterbrädan.. Så kanske var det bara lyckliga omständigheter, helt enkelt!

I vilket fall så tycker jag det är superkul att killarna fastnade för boken och blev lite nyfikna på Per Nilsson och hans författarskap. Sedan blev det också ett riktigt intressant podcast-episod till TunaLulea-podden! Möjligen kommer vi att följa upp detta på något sätt men det får framtiden utvisa. I vilket fall: passa på och lyssna Hjalmar och Jonathans bokprat om 'Hjärtans fröjd' - jag tycker att också den upplevelsen är en fröjd i sig. Gå vidare på denna länk!



onsdag 2 december 2020

Johan & Niilo: Då och nu

Det har börjat komma in riktigt bra elevmaterial från EV MiK till vår TunaLulea-podcast - superkul - men klart att vi gamlingarna också måste få vara med och leka! Jag pratade med rektorn Marcus om detta och sade att jag skall fråga kollegan Johan om han skulle kunna tänka sig att haka på. Det tyckte Marcus var en bra idé, jag hörde med Johan och svaret kom direkt: 'vi kör'!

Jag har under flera år i dessa sammanhang använt mig av ett arbetsflöde som går ut på att att först streama Live på YouTube - snacka om att man då skärper sig helt automagiskt! - och sedan använda ljudinspelningen från videon för att fixa en motsvarande podcast-episod. Två feta flugor på en rejäl smäll, med andra ord. Sagt och gjort - Johan och jag bestämde oss för att prova detta för vår första 'brainstorm'-snack och allt fungerade faktiskt hyfsat bra.

Såklart tittade vi en del i backspegeln denna gång men framöver lär det vara full fart framåt. Helt klart är att vi kommer att ha med oss gäster i den pandemisäkra StreamYard-'studion' och kanske just du - kollega, rektor eller helt enkelt(!) en guru inom utbildningsområdet - skulle ha lust att vara med? Det kanske går att ordna i så fall - mejla oss!

På det stora hela tror jag att vi nu har upplägget någorlunda klart för oss men se & lyssna själv och hör gärna av dig till oss med förslag och funderingar; TunaLulea-podcast hittar du på Anchor och just detta avsnitt kan du lyssna också direkt här på sidan.

 


torsdag 26 november 2020

TunaLulea-poddavsnitt: Gymnasievalet och -kvalet!



Vi på MiK bestämde oss för att dela våra åsikter och känslor kring gymnasievalet genom vår podcast. Vi svarar bland annat  på frågorna; Vem ska man lyssna på? Vilken linje? Hur känns det? Hur tror ni Covid-19 påverkar gymnasiet? Högskole- eller yrkesförberedande? Vad ska du göra efter gymnasiet? Vanliga och oftast ärliga killar som ger insikt i hur vi tänker och tycker. 

Passa på och lyssna - direkt här på sidan eller kanske genom Spotify! Mer om TunaLulea-podcast kan du läsa i det här inlägget.


torsdag 22 oktober 2020

Konst-ig "Krock"

Bilden från Teater De Ville webbplats: https://teaterdevill.se/startsida/krock/

V
i har upplevt "krock" av Teater De Ville på Lillan inne i stan. Teatern ska vara baserad på verkliga konflikter som skådespelarna hämtat från olika högstadieelevers egna berättelser runt om i landet. Teatern handlar om olika konflikter som kan uppstå i livet som tonåring och tonåringar som har hamnat i kollisionskurs med sig själva och vuxenvärlden. Väldigt proffsig, bra skådespel, dans, sång och utrustning. Däremot så måste jag säga att jag själv inte riktigt förstod vad som hände.

Om man vill föra fram detta fina budskap att det är onödigt att tjafsa så kan jag inte förstå varför man gör teatern så skum och oförståelig. Då tar sig budskapet aldrig fram och man sitter där och känner sig förvirrad. Allt ifrån att någon klämde på fake-bröst till att någon dödade någon utan (vad jag förstod) något tydligt sammanhang. Inte bara var själva händelserna udda utan skådespelarna bytte konstant roll varannan minut vilket ställde till det ännu mer när man försökte förstå vad som hände.

Jag förstår att man kanske vill vara lite oklar då det ibland kan kännas konstnärligt men i detta fallet fungerade det inte. Om man vill rikta sig till unga tonåringar så kan man inte lita på att dom förstår något sånt här, eller ens kan uppskatta denna typen av "konst" för vad det är.

Inte jag eller någon av mina kompisar kände att vi lärde oss någonting alls av teatern. Om man vill kan man säkert anstränga sig och avkryptera varje enskild händelse och förstå vad som sägs, men att förvänta sig detta av en vanlig högstadieklass fungerar inte. 

Alldeles för konst-ig för oss.

Följ Tunablogg 7-9 genom E-post - missa aldrig ett nytt inlägg!


torsdag 15 oktober 2020

Stekhett i Hell's Kitchen



Vi på MiK - Elevensval. Media, Internet, Kommunikation - har intervjuat rektor Markus på Tunaskolan
angående en hemskt älskad tradition som pågått i fyra år!

I intervjun frågar vi Markus några eftersökta frågor, som var maten kommer ifrån och hur mycket det kostar. Vi får också reda på att Markus själv har en bakgrund inom restaurangbranschen, vilket ledde honom till att börja med Hell’s Kitchen från första början.


Hell’s Kitchen är när rektorn, några lärare och möjligtvis någon elev grillar lunch åt resten av skolan. Vad som grillas kan variera, sist var det kyckling med vegetariskt alternativ som quorn-färs för dom som inte äter kött.


Nu finns vår intervju också som podcast. Ljudet blev kanske inte perfekt - men det duger gott! Här nedanför kan du också lyssna direkt.



torsdag 8 oktober 2020

TunaLulea-podcast: lyssna, prenumerera!



Det var väl på tiden men nu har Tunaskolan en alldeles egen podcast (och podcast är faktiskt inte radio)! Så småningom skall det komma allt fler episoder som på olika sätt speglar alla fina saker som (främst) eleverna skapar och får vara med om under sin tid på Tuna. Vi har dragit igång podden på Elevens val MiK men såklart skall alla elever - och kanske, kanske också lärare! - kunna bidra när andan faller på. Det är inte omöjligt att vår podcast kan användas i flera skolämnen framöver; samma gäller såklart också denna blog.

Samspelet mellan Tunablogg och TunaLulea-podcast är ganska naturligt; varje podcast-episod skall få en 'blänkare' här på bloggen, med en direktlänk till just det aktuella podd-avsnittet. Då blir det dubbelt så lätt att hitta godsakerna!

TunaLulea-podcast finns nu på många olika plattformar - Google podcasts, PocketCasts och flera andra - men många känner säkerligen till allra bäst Spotify som numera inte endast erbjuder musik. Podcast har blivit en jättegrej i den stora världen och det håller på att hända också i Sverige. Det riktigt tjusiga är såklart att när man prenumererar på en podcast så får man automagiskt alla nya avsnitt i sin smarta(?) mobil!

Har du idéer, tankar eller förslag för oss, hur vi skulle kunna jobba med TunaLulea-podden och med denna blogg framöver? Passa på och hör av dig - vi vill ha tips!

Följ Tunablogg 7-9 genom E-post - missa aldrig ett nytt inlägg!


måndag 6 april 2020

Erasmus+ Job Shadowing

Above: the students working with Minecraft in Figueira da Foz, João de Barros school

Ever wondered how it would be, working as a teacher in another country, perhaps quite a ways from home? Well, why not try it out since there is a European Union program called Erasmus+ that offers this very possibility. 

Back in 2018, way before anyone knew about the pandemic soon to hit the world, I started sketching the framework for an Erasmus+ grant application that would include several courses for teachers in our school and also two so called job shadowing periods: in this case, one week in Figueira da Foz in Portugal and one week for my colleague Jan in Trani, Italy. It was a lot of work to put the application together but we managed before the deadline and the grant enabled our job shadowing plans to become reality. Of course, you need to have established international connections to pull something like this off and we had friends both in Figueira and Trani so getting the necessary invitations from the host schools worked out fine.

The two job shadowing weeks took place in 2019 and gave us both interesting insights in how schools operate in Portugal and southern Italy. One thing is for sure: in Sweden, we do have an abundance of qualified information technology available for all students and teachers; however, it seems that top-notch school results did not come packaged to us with all the high tech. In the end, it's up to educators and their students to create the magic that turns into - in the best case - playful learning. 

The main part of our project consisted of various courses that were - as it turned out, unfortunately - planned to be carried out in 2020 all over Europe. The Covid-19 pandemic forced us to cancel all these plans but I'm convinced that, later om, physical meetings like these will again be available in large scale. Do take advantage of this possibility!