Etiketter

måndag 12 september 2016

Tankar kring GAFE: efter London


För mig tar det alltid ett par dagar - minst! - att smälta intrycken efter några intensiva dagar med stark fokus på ett avgränsat arbetsområde. Träffen i London sammanförde fler än 130 personer med högst varierande bakgrund från många länder, med den gemensamma nämnaren att alla - möjligen med undantag för mig :) - är experter på olika Google-produkter. Det var ett suveränt bra tillfälle att få detaljerad inblick i dessa tjänster som nästan alla också ingår i Google Apps for Education (GAFE). Tills vidare har vi faktiskt bara skrapat på ytan med tanke på vad GAFE kan erbjuda oss! Utöver ren information och kunskapsinhämtning vid London-träffen var det också mycket värdefullt att knyta personliga kontakter med både Google-anställda och andra användare som ofta hjälper till genom olika användarforum på nätet.

Självfallet fortsätter vi jobba mest med Classroom men ett par ytterligare 'byggbitar' i GAFE som vi bara måste börja titta närmare på är givetvis Drive - trots att mycket sker bakom kulisserna genom Classroom - men också definitivt Kalender och GooglePlus. 

Den veckovisa kalendervy som finns inbyggd i Classroom är inte så tokig men med den 'riktiga' GAFE Kalender kan vi göra enormt mycket mer. Exempelvis är det fullt möjligt att få alla scheman automatiskt från NovaSchem till lärarnas GAFE kalendrar och då blir det otroligt mycket enklare att hålla koll på precis de scheman man vill. Frågan är om det egentligen är så smart att vi på Tuna alltid vid början på läsåret mejlar ut sådär femhundra pdf-filer till varje lärare?! Svaret är nog givet.

GooglePlus blev aldrig någon Facebook-dödare - om det nu alls var meningen - men G+ fungerar toppenbra för diskussionsgrupper där det är lätt att få överblick och samla alla inlägg på ett strukturerat sätt. Dessa diskussionsgrupper är i mitt tycke helt överlägsna Facebooks motsvarighet och dessutom finns det ingen som helst reklam att bli irriterad på! En sak som är viktig att komma ihåg är att skall elever använda G+ genom vår GAFE så måste de vara minst 13 år - annars blir det stackars GAFE-admin som får ta emot tuffa smällar! Tills vidare är G+ inte påslaget för elever hos oss.

Nu skall jag klura vidare på GAFE hos oss på Tuna; om du har någon fundering kring detta så tveka inte att höra av dig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar