Etiketter

måndag 21 november 2016

Språklärarkollega - se här!

Nejdå, ifall du nu trodde att dagen skulle sluta kring tio - programmet rullar på hela vägen till fem!
Detta ser riktigt bra ut, tycker jag, och det hela blir inte sämre för att Skolverket / UHR står för konferensavgiften 9. december i Storstan, bjuder på fika - och lunch dessutom! Jippi! Ett erbjudande som inte går att motstå? Så kändes det för mig i alla fall och ännu bättre blev det för att min skolledare hade samma åsikt.

T vassa föreläsningar, nätverkande med språkkollegor och som grädde på moset senaste nytt om internationellt skolsamarbete. Den här dagen ser jag fram emot! 

All info finns genom UHR på Utbyten.se och direktlänken finns här - sista anmälningsdag är 30. november men det är först till kvarn som gäller..

fredag 28 oktober 2016

Spökvandring på gång!

Snacka om att vi har elever som gör häftiga grejer för de yngre! Återigen - i dessa Halloween-tider - är det på gång en riktigt ruskig spökvandring på Tunaskolan!

På söndag är det dags, då skall visst Tunaskolans demoner vakna till liv, ryktad det om.. Jag skulle definitivt inte våga vara med men fyror och femmor är ju tuffa :)

Inte nog med att det blir spöklikt i skolan, det kommer också att finnas dricka, godis och tävlingar så det hela verkar ganska så lovande.

Som grädde på moset är förstås att alla pengar som dras in går till ett mycket gott ändamål: till elevernas gemensamma aktiviteter. Toppen!


måndag 3 oktober 2016

eTwinning ambassadörerna i Rhodos: fokus på digitalt medborgarskap

Virtuell verklighet och förstärkt verklighet kommer att erbjuda hisnande möjligheter i skolsamarbeten! Här har vi ändå en gammaldags fysisk träff som fortfarande i många avseenden - tack och lov! - är överlägsen sina virtuella kusiner.

Under 2016 handlar det mesta inom EU eTwinning om att både gammal och ung skall känna sig bekväm med att samverka och arbeta digitalt. Utan digital vana kan det inte heller - som världen ser ut idag och garanterat i ännu större utsträckning imorgon - finnas ett välfungerande medborgarskap.

Det var naturligt att temat för eTwinning-ambassadörernas träff 2016 var just 'Digital Citizenship' och hur det europeiska skolsamarbetet kan bidra till detta. eTwinning bygger på skolsamverkan genom informationstekniken och - trots att tekniken i sig helst skall verka 'bakom kulisserna' - så fanns det förstås flera workshops där vi fick ta del av intressanta tekniknyheter. Det allra roligaste och mest inspirerande var ändå att lära sig mer om många härliga projekt med stor elevaktivitet! Ett smidigt, kollaborativt samarbete över geografiska gränser med både ljud och bild skulle endast några år tillbaka ha betraktats som en orealistisk önskedröm. Idag är detta fullt genomförbart för de allra flesta flesta europeiska skolor.

Om vi går tillbaka i tiden så var många skolsamarbeten av typen 'byta grejor': brev fram och tillbaka, visa hur både fest och vardag ser ut på olika håll i Europa. Givetvis kan detta vara både mycket lärorikt och trevligt men det som aldrig har varit möjligt tidigare är dagens 'snudd på' realtidssamarbete, på riktigt, som resulterar i verkliga produkter framtagna av geografiskt vitt spridda arbetsgrupper. På det här sättet bedrivs också alltfler projekt i arbetslivet och därför har de elever som har vanan inne en enorm fördel när det är dags att i vuxen ålder sätta igång för fullt.

Som alltid var det otroligt givande att träffa närmare 150 kollegor från Europas alla hörn, med den gemensamma nämnaren att alla vill driva på internationellt samarbete som troligen också är ett av de bästa sätten att garantera en fredlig utveckling i Europa. 

På Tunaskolan i Luleå har vi en tradition att driva på och delta i internationella projekt och idag - i synnerhet med hjälp av Google Apps for Education som är byggt för samarbete - har vi troligen ett bättre utgångsläge än någonsin tidigare. Nu gäller det att vi tar vara på all den kunskap som finns i hela Luleå, inte minst på elevsidan, och satsar ordentligt internationellt. Den konferensdag som anordnas av eTwinning / UHR i Luleå 11. oktober borde bli en suverän avstamp till detta!



tisdag 20 september 2016

En god sak


Från en välunderrättad källa har jag fått tipset om goda saker till salu till personalen på Tuna! Det verkar som att 8a-gänget har inspirerats av nian som drog iväg till Abisko..

Fortfarande saknas en innehållsförteckning - hallo, bagarna! Tänk på att det finns många med allergiska besvär. I slutändan blir det mer klirr i (klass)kassan när ni är tydliga.

onsdag 14 september 2016

eTwinning-ambassadörerna till Grekland: september 2016


Det börjar närma sig med europeiska eTwinning-ambassadörernas träff i Rhodos, Grekland vid slutet av september - vilket otroligt suveränt tillfälle det blir att träffa kollegor från hela Europa och lära av varandra! Under mina närmare tio år som eTwinning-ambassadör har jag inte precis blivit ekonomiskt oberoende - helt enkelt för att vi har spridit budskapet om EU-skolsamarbetet främst idéellt - men däremot är möjligheterna till att nätverka internationellt guld värda. Kanske det allra bästa är att dessa möjligheter till samarbeten har alla europeiska lärare och elever idag genom smart, pedagogisk IT-användning!

Dagarna i Grekland kommer att vara späckade med föreläsningar, workshops och givetvis också informellt nätverkande. Lite extra roligt kommer det att vara för mig att berätta om vilka enorma möjligheter som finns med 'live' strömmande video på nätet, något som jag har hållit på med i flera år genom eTwinningOnAir, DViSonAir och BeSmartOnAir. Att också använda det inspelade materialet till en traditionell podcast är närmast givet. Det övergripande målet för mig är fortfarande att dra igång en internationell 'nyhetsredaktion' med deltagare från många europeiska skolor. Förhoppningsvis bidrar träffen i Grekland till att sätta fart på dessa planer.

Självfallet kommer jag att sammanfatta mina tankar efter konferensen när jag väl har landat igen, både fysiskt och mentalt, i början på oktober. För mig tar det alltid en tid att smälta mängder med intryck och nyheter - definitivt mer än bara ett par dagar. Under oktober månad tänker jag ändå publicera någon sorts sammanfattning efter träffen i Grekland.

Om du mot förmodan inte har upptäckt eTwinning-samarbetet än (se också svenska eTwinning-bloggen) - eller kanske har idéer som jag kan ta upp i samband med mötet i Grekland - är du mer än välkommen att höra av dig. Det ser jag fram emot!


måndag 12 september 2016

Tankar kring GAFE: efter London


För mig tar det alltid ett par dagar - minst! - att smälta intrycken efter några intensiva dagar med stark fokus på ett avgränsat arbetsområde. Träffen i London sammanförde fler än 130 personer med högst varierande bakgrund från många länder, med den gemensamma nämnaren att alla - möjligen med undantag för mig :) - är experter på olika Google-produkter. Det var ett suveränt bra tillfälle att få detaljerad inblick i dessa tjänster som nästan alla också ingår i Google Apps for Education (GAFE). Tills vidare har vi faktiskt bara skrapat på ytan med tanke på vad GAFE kan erbjuda oss! Utöver ren information och kunskapsinhämtning vid London-träffen var det också mycket värdefullt att knyta personliga kontakter med både Google-anställda och andra användare som ofta hjälper till genom olika användarforum på nätet.

Självfallet fortsätter vi jobba mest med Classroom men ett par ytterligare 'byggbitar' i GAFE som vi bara måste börja titta närmare på är givetvis Drive - trots att mycket sker bakom kulisserna genom Classroom - men också definitivt Kalender och GooglePlus. 

Den veckovisa kalendervy som finns inbyggd i Classroom är inte så tokig men med den 'riktiga' GAFE Kalender kan vi göra enormt mycket mer. Exempelvis är det fullt möjligt att få alla scheman automatiskt från NovaSchem till lärarnas GAFE kalendrar och då blir det otroligt mycket enklare att hålla koll på precis de scheman man vill. Frågan är om det egentligen är så smart att vi på Tuna alltid vid början på läsåret mejlar ut sådär femhundra pdf-filer till varje lärare?! Svaret är nog givet.

GooglePlus blev aldrig någon Facebook-dödare - om det nu alls var meningen - men G+ fungerar toppenbra för diskussionsgrupper där det är lätt att få överblick och samla alla inlägg på ett strukturerat sätt. Dessa diskussionsgrupper är i mitt tycke helt överlägsna Facebooks motsvarighet och dessutom finns det ingen som helst reklam att bli irriterad på! En sak som är viktig att komma ihåg är att skall elever använda G+ genom vår GAFE så måste de vara minst 13 år - annars blir det stackars GAFE-admin som får ta emot tuffa smällar! Tills vidare är G+ inte påslaget för elever hos oss.

Nu skall jag klura vidare på GAFE hos oss på Tuna; om du har någon fundering kring detta så tveka inte att höra av dig! 

onsdag 24 augusti 2016

Välkomna till höstterminen!


Verkar som att Thomas och undertecknad var först till skolan idag - där det minsann pågår en del byggarbeten fortfarande. Fint skall det bli längre fram men nu kör vi trots att det fortfarande är (aningen!) stökigt.

Välkomna!

måndag 15 augusti 2016

Hallå kollega i Norrbotten: kostnadsfri KU på gång!

Se pdf: http://bit.ly/eTwinningLulea2016
Det är sällan fel med kvalificerad kompetensutveckling för lärare - något som faktiskt brukar vara en efterlängtad bristvara. 

Nu kommer ett erbjudande från EU eTwinning som bjuder på (jepp, bjuder på, i klartext lika med utan kostnad för deltagarna) en halvdag med högintressant innehåll som kretsar kring internationellt arbete, programmering och digitalt kunnande generellt. Lägg till en inspirationsföreläsning av världsberömda Josef Sahlin - från den enda sanna Årstaskolan i hela universum - så börjar det låta riktigt bra, tycker jag.

Allt detta underbara är tänkt att äga rum i Teknikens Hus 11. oktober och, som brukligt är i dessa sammanhang, är det först till kvarn som gäller för alla som är intresserade av att haka på (anmälningssidan stänger 9. september).

För mer info och länken till anmälningssidan, se denna pdf! Ifall du har frågor så skall jag försöka svara - eller i alla fall hänvisa till någon som vet mer :)

GAFE-nyheter i London?

Photo credit: Pixabay

Jag har under ganska lång tid undersökt möjligheterna med webbpublicering inom GAFE på Tunaskolan och då i synnerhet genom virtuella träffar som strömmas live på webben - och spelas in automatiskt - genom YouTube. Främst har det då handlat om BeSmartOnAir, DViSonAir och eTwinningOnAir; det senaste anknyter också direkt till europeiskt skolsamarbete och i synnerhet till mitt mångåriga engagemang som eTwinning-ambassadörJust kombinationen av live webbmöten och inspelad video är extremt kraftfull, speciellt när man också använder materialet till traditionell podcasting.

Det är alltid kul att bli uppmärksammad (helst i positiva sammanhang!) och självfallet blev jag glad när Google erbjöd mig att kostnadsfritt delta i 2016 års internationella träff för oss som är framme lite extra, utnyttjar Google-tjänsterna för fullt och också vid behov hjälper andra. Nu under första veckan i september blir det föreläsningar, workshops och förstås mycket nätverkande. Jag hoppas också få veta lite grand om kommande produktnyheter!

Webbpublicering är också tillgänglig för oss på Tuna genom GAFE på andra sätt: både bloggar och regelrätt sajtbygge har vi fått lite av en gräddfil till vilket är riktigt spännande. Nya Google Sites verkar mycket lovande och kanske, kanske får jag lite 'inside information' också om detta. 

Klart att jag återkommer senare och sammanfattar London-träffen som jag hoppas också kommer att innehålla ett eTwinning-inslag. Trots Brexit kommer det ändå vara 'business as usual' för britterna ett bra tag framöver - och förhoppningsvis permanent - vad gäller skolsamarbetet i Europa. 




torsdag 23 juni 2016

First real summer day!

Photo credit: Niilo
Actually, I guess I should take that back - we had some amazingly beautiful and warm days already in May in northern Sweden. However, today is the first day off-duty for me after the spring semester - at least almost off-duty since I'll be interviewing some European eTwinning Prize winners in the evening. But hey, that will be lots of fun and I just hope that our troubles with the Adobe Connect audio lag are a thing of the past.

There are definitely some general tricks of the trade as to using web based video meetings and I hope I can set some things straight through my QuickGuide. In case you have any questions or suggestions about the guide, please let me know!

tisdag 21 juni 2016

Möten på webben



Det blir alltmer vanligt att vi träffas virtuellt, genom internet och webben, istället för att alltid ha möten där alla deltagare måste vara fysiskt närvarande. Virtuella möten saknar givetvis mycket av det som vi väntar oss vid fysiska möten; varken kroppsspråket, mimiken eller rösterna kommer fram långt ifrån lika bra. Fysiska möten är fortfarande på många sätt oslagbara - och det är väl tur, det! - men virtuella träffar kan också fungera riktigt bra. Möten genom webben är faktiskt också 'riktiga' möten men definitivt annorlunda sådana. 

För att virtuella möten skall fungera på ett bra sätt krävs det förstås att man vänjer sig vid den typen av sammankomster. Oavsett vilken teknisk lösning som används så finns det ett antal tricks som är bra att känna till och några av dessa har jag sammanställt i en hyfsat kortfattad lista. Ta en titt här!

måndag 20 juni 2016

Webtidning

Jag tror att det skulle vara en bra idé att återigen ha en webtidning på Tunaskolan. Eleverna skulle då kunna ha en "verklig" mottagare på sina arbeten.

torsdag 9 juni 2016

Det var en gång en webbtidning


Det var länge sedan - fast det inte riktigt känns så - när jag, kort efter att jag hade börjat på Tuna anno 2002, gick till rektorn Janne med mina vilda idéer om att dra igång en webbtidning. Janne lyssnade, funderade, ställde lite frågor och sedan var det bara att tuta och köra. 

Tanken var att eleverna skulle få en möjlighet att göra riktiga arbeten som skulle synas också långt utanför Tunaskolan: en tidning på webben skulle det bli, precis på samma villkor som vilken annan tidning som helst. Så blev det också och under mer en fem år var Tunabladet en mycket aktiv, unik och prisad skolsatsning som också uppmärksammades både på hemmaplan och internationellt. Därefter gjorde nedskärningar att webbtidningen under flera år förde en tynande tillvaro och idag är Tunabladet borta från webben för gott; några godbitar har jag ändå lyckats spara. Nu är det förstås dags att tänka till, ta vara på erfarenheterna och se till att vi framöver skapar ännu bättre möjligheter för Tuna-eleverna att visa upp allt det fina de kan.

Sammanfattning 1-2-3

Har du följt länkarna ovan är detta kanske överflödigt men jag sammanfattar ändå kort mina huvudsakliga tankar från åren som - jamen - tidningschef!

  • Vi kan - och skall - sträva efter att jobba på riktigt med eleverna. Givetvis är det här inget nytt men det var häftigt att se hur fina resultaten kan bli.  
  • Svenska skolor har internationellt sett digitalprylar i överflöd; detta är uppenbarligen inte nyckeln till bästa tänkbara resultat för eleverna. Nyckeln är istället att använda tekniken för att möjliggöra allt som var helt omöjligt tidigare och till stor del handlar det då om gränslöst samarbete och kommunikation i olika former.
  • De två första punkterna pekar tydligt mot denna tredje som Carl Heath tog upp på SETT2016: skolan måste spegla samhällsförändringarna, annars blir eleverna dåligt rustade för vidare studier och arbetslivet.

Sedan då?

Skall vi nu återuppliva Tunabladet och sätta igång igen med allt det fina vi kan så väl sedan tidigare? Nej, självfallet skall vi inte det - webbtidning är en kanongrej men nu gäller det att gå vidare och utnyttja de enorma möjligheter vi har idag. Exempelvis är det fullt genomförbart att dra igång en internationell videoredaktion med live webbsändningar - något som skulle ha krävt astronomiska investeringar på Tunabladets tid!