Etiketter

onsdag 13 september 2017

Games People Play: EduGaming


Det är något visst med spel; något som gör att man lätt blir fast, tiden bara försvinner och roligt är det som bara den! Såklart lär man sig en hel del av bara farten: samarbete, att anpassa sig till olika situationer och - som det ofta fungerar idag - gäller det också att både vässa sina kommunikativa kunskaper och sitt digitala kunnande.

Vänta nu ett tag förresten, vad säger expertisen egentligen om de allra viktigaste kunskaperna för dagens unga som så småningom kommer att skaffa sig jobb som inte ens existerar idag? Om jag inte minns helt fel så är det inte 'knapptryckarkunskaper' i något enskilt datorprogram som kommer att väga så värst tungt (om något alls). Däremot gäller det att kunna

  • agera i en komplex verklighet 
  • fixa kraven som ställs genom ökad digitalisering
  • omsätta idéer i handling och lösa problem
  • utveckla sin förmåga att använda digital teknik och sin digitala kompetens
  • se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang

Nu sviker minnet mig - åldern kommer verkligen inte ensam! - men jag skulle kunna svära på att jag ganska nyligen har sett formuleringarna ovan i ett hyfsat viktigt dokument. Borde kanske försöka googla på det?!

Jepp, nog kan tänket från spelvärlden bidra till lärandet, den saken är helt klar! Detta har vi på Tunaskolan tagit lyra på, tillsammans med våra vänner i Italien och Portugal. Efter att ha vässat på våra argument under mer en ett års tid har vårt projekt EduGaming nu godkänts inom ramen för EU:s Erasmus+ program. Under två år kommer vi att undersöka, skapa - och testa! - mängder med sådant som har med spel och lärande att göra.

Bidraget från EU innebär att några elever och lärare från var och en av dessa tre skolor kommer få möjligheten att se sig om i Europa och skaffa sig mängder med erfarenheter och nya vänner i den fysiska världen. Genom virtuella sammankomster öppnar sig dessa möjligheter för många, många fler! Lyckligtvis har alla dessa skolor också skolledare som är drivande i internationella sammanhang; annars vore sådana här övningar förstås omöjliga.

Nu kör vi - stay tuned! Med stor sannolikhet kommer det finnas mer om detta genom DViSonAirBeSmartOnAir (YouTube) och OnAirWithNiilo (podcast) framöver :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar